Start      Władze stowarzyszenia      Statut      Kontakt     
Gmina Przeworsk



Gmina Zarzecze



Gmina Gać



LGD w Austrii



LGD we Włoszech



LGD w Niemczech



NORDIC WALKING

Spotkanie Młodych Archidiecezji Przemyskiej
Spotkanie Młodych Archidiecezji Przemyskiej
Prezentacja regionalnych i tradycyjnych produktów żywnościowych
Przeworsk 2013


      W dniach 22-24.03.2013 r. w Przeworsku odbyło się Spotkanie Młodych Archidiecezji Przemyskiej. W czasie Spotkania Młodych w dniu 23.03.2013 r. została zorganizowana, dla przybyłej młodzieży, prezentacja regionalnych i tradycyjnych produktów żywnościowych. Celem przedsięwzięcia było: ocalenie od zapomnienia smaków i potraw naszych przodków, kultywowanie, propagowanie wśród dzieci i młodzieży zdrowej, tradycyjnej i ekologicznej żywności ze szczególnym uwzględnieniem kuchni regionalnej, promocja dziedzictwa kulinarnego Podkarpacia, promocja dobrych praktyk i działań prowadzonych na obszarach wiejskich oraz upowszechnianie wiedzy z zakresu rozwoju tych obszarów.
      Organizatorami prezentacji regionalnych i tradycyjnych produktów żywnościowych byli: Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego, Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Dorzecze Mleczki", Starostwo Powiatowe w Przeworsku, Gmina Miejska Przeworsk, a wykonawcą była Firma "Galicja". Przygotowanie i organizację prezentacji wspomagały: Gmina Przeworsk, Gmina Gać i Gmina Zarzecze. Na prośbę Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania "Dorzecze Mleczki" prezentację wsparły Koła Gospodyń Wiejskich z: Rożniatowa, Gaci i Studziana. O porządek dbali jak zwykle niezawodni strażacy z gmin obszaru Stowarzyszenia LGD "Dorzecze Mleczki" oraz z pozostałych gmin Powiatu Przeworskiego.
      W czasie trzydniowego Spotkania Młodych odbywały się: msze, nabożeństwa, spotkania i koncerty, w których wzięło udział 4000 tysiące młodych osób. Jednym z elementów, bogatego i różnorodnego programu, była prezentacja regionalnych i tradycyjnych produktów żywnościowych. Prezentacja pod nazwą "Dajcie im jeść" odbyła się 23.03.2013 r. na Placu Mickiewicza w Przeworsku. Aranżacja i wystrój suto zastawionych stołów nawiązywały do zbliżających się Świąt Wielkanocnych. Zostało rozstawionych 12 namiotów, a do dyspozycji młodzieży przygotowano ławki i stoliki.
      Wśród regionalnych potraw znalazły się: żurek staropolski, gacka grzybowa, bigos myśliwski, grochówka galicyjska, kaszanka wiejska, kapuśniaczki, chleb ze smalcem i ogórkiem. Zadbano też o słodkie wypieki takie jak: sernik, makowiec, drożdżówki oraz różnorakie ciasta i ciasteczka. Potrawy szybko znikały ze stołów, a ze względu na bardzo mroźną aurę największym powodzeniem cieszyły się te mocno rozgrzewające, jak: żurek, bigos i grochówka. Młodzież ze smakiem spożywała przygotowane potrawy, a byli i tacy, którzy po raz pierwszy próbowali chleba ze smalcem czy proziaków. Wszyscy też chętnie degustowali niezliczoną ilość smakołyków. Mimo, że liczba posilających mogła wynosić nawet powyżej 4000 tysiące, przygotowanych potraw nie zabrakło dla nikogo. Smak z jakim młodzież zajadała się przygotowanymi potrawami i specjałami świadczył o wysokim poziomie kulinarnym przygotowanej prezentacji. Wśród uczestników panowała jednoznaczna opinia, że posiłek przygotowany w formie prezentacji regionalnych i tradycyjnych produktów żywnościowych był "strzałem w dziesiątkę". Pomimo zimowej aury panowała gorąca i miła atmosfera. Dodatkową atrakcją dla zgromadzonej młodzieży był występ Przeworskiej Kapeli Podwórkowej "BEKA". Wśród uczestników dystrybuowany był film oraz ulotki informacyjne o Stowarzyszeniu LGD "Dorzecze Mleczki". Młodzież otrzymała kompleksową informację o obszarze objętym LSR oraz o programie Leader w ramach PROW 2007 - 2013, która została zapewniona poprzez spotkania i rozmowy pracowników biura i członków Stowarzyszenia z zainteresowanymi.
      Trzeba z wielką satysfakcją stwierdzić, że założone cele przedsięwzięcia, opisane powyżej, zostały osiągnięte.


Galeria Foto ...



Data 28.03.2013

ARCHIWUM
Strona1  Strona2


© by www.dorzeczemleczki.pl All rights reserved.