Start      Władze stowarzyszenia      Statut      Kontakt     
Gmina Przeworsk



Gmina Zarzecze



Gmina Gać



LGD w Austrii



LGD we Włoszech



LGD w Niemczech



NORDIC WALKING

Kulinarny sukces na skalę europejską



      Stowarzyszenie LGD "Dorzecze Mleczki" ma zaszczyt poinformować o znaczącym sukcesie Stowarzyszenia Przyjaciół Zespołu Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa w Zarzeczu, które wspiera nasze Stowarzyszenie w działaniu na rzecz rozwoju obszarów wiejskich.
      W dniu 6 grudnia 2012 roku Stowarzyszenie Przyjaciół Zespołu Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa w Zarzeczu wraz z uczniami z bloku żywienia tutejszej szkoły zapewniło przygotowanie i obsługę kulinarną członków międzynarodowej konferencji, zorganizowanej w Rzeszowie w Urzędzie Marszałkowskim, w ramach europejskiego projektu: Move On Green - program INTERREG IVC. Program ten ma na celu wymianę dobrych praktyk dotyczących transportu zrównoważonego na obszarach wiejskich i górskich, pomiędzy europejskimi regionami tj. Hiszpania, Grecja, Wielka Brytania, Węgry, Austria, Łotwa, Niemcy, Słowenia. Spotkania partnerów odbywają się cyklicznie w poszczególnych krajach członkowskich. Przed Stowarzyszeniem stanęło bardzo trudne zadanie - sprostać gustom kulinarnym członków konferencji i równocześnie zrealizować podstawowe cele istniejącego od 2009 roku Stowarzyszenia, w tym: ocalenie od zapomnienia starych regionalnych receptur i potraw, podtrzymywanie obyczajów, kultywowanie tradycji związanych z kulinariami, kształtowanie tożsamości lokalnej i tworzenie więzi wspólnotowych. Uczniowie wraz z opiekunami - Panią Renatą Jedynak i Panią Renatą Zając - przygotowali trzy stoły, które funkcjonowały pod umownymi nazwami - "Stół ze staropolskimi słodkościami, czyli niebo w gębie", " Stół wiejski, czyli tak jadały nasze babcie" oraz "Nowoczesność, czyli XXI wiek na talerzu". Stowarzyszenie kieruje się mottem: "Smacznie jak u mamy, zdrowo - zgodnie z zaleceniami dietetyków, pożywnie, aby nikt nie był głodny", a w przygotowaniu potraw zwraca uwagę na: smak, różnorodność, kolorystykę, pomysłowość wykonania, które mają być rajem dla oczu i ucztą dla podniebienia.
      Na pierwszym stole udekorowanym galaretkami szafirowo - bursztynowymi znalazły się smakowite wypieki: ciasto kruche z makiem i serem, ciasto makowe z bakaliami, piernik korzenny, miodownik z masą grysikową, keks z bakaliami, sernik wiedeński, strucla z makiem. Pyszności te miały ogromne powodzenie podczas przerwy kawowej, gdzie serwowano również herbatę z sokami naturalnymi z ekologicznych upraw (sok z aronii, malin i czarnej porzeczki). Staropolskie smakołyki wzbudziły entuzjazm członków konferencji a także u pracowników Urzędu Marszałkowskiego. Gwoździem programu był zdecydowanie stół drugi, zaciekawienie budziła wykonana przez uczniów dekoracja - miniaturka wozu drabiniastego zaprzężonego w konia, pełna ekspresji rzeźba czarownicy, kosze wiklinowe wypełnione po brzegi różnokolorowymi dyniami - natomiast przygotowano do degustacji potrawy: kiełbasa wiejska w smalcu, kulebiaki z kapustą i kaszą z dipami czosnkowymi, kulebiaki z ziemniakami i serem twarogowym, proziaki z masłem wiejskim, z serem białym i żółtym serem smażonym, gomułki, salceson w żołądku, kaszanka, szynka pieczona, barszcz czerwony na zakwasie, żurek z grzybami, bigos myśliwski, pasztet w cieście, pełen asortyment pierogów z kapustą i grzybami, ziemniakami i serem, a także z mięsem. Na tym stole pojawiły się również: paluchy drożdżowe, kapuśniaczki, rogaliki z marmoladą, oponki serowe, bułki sporządzone na bazie diety bogato resztkowej, filet z żurawiną i kiwi, miód prawdziwy, powidła śliwkowe, ćwikła z chrzanem, grzyby marynowane, papryka marynowana, ogórki kiszone. Ta różnorodność smakowa i kolorystyczna wywołała zachwyt u europejskich gości degustujących, co potwierdzały słowa uznania wyrażane w różnych językach, a także znikające w szybkim tempie zasoby stołu wiejskiego. Ukoronowanie był stół współczesny udekorowany shirtingiem, śnieżnobiałymi obrusami, stylowymi świecznikami i złoto-rudymi serwetkami. Tutaj na gości czekały galaretki z kwaśnego mleka z plastrami kiwi, sałatka jarzynowa w kształcie węża, aromatyczne szaszłyki na elektrycznym grillu, tuńczyk z brzoskwiniami, śledzie po japońsku z winogronem, zimne zakąski i filet z indyka pieczony z żurawiną i sosem cumberland. Nad sprawnym przebiegiem uroczystości czuwali uczniowie, którzy z dużą wprawą obsługiwali urządzenia gastronomiczne tj.: podgrzewacze, warniki do wody, grill elektryczny, ciśnieniowy ekspres do kawy, termosy. Uczestnicy konferencji byli pod dużym wrażeniem ich profesjonalizmu. Wysoka ocenę uzyskała wysoka kultura obsługi. Nie uszło uwadze zaangażowanie i stworzenie atmosferu ogólnej przyjaźni. Nad całością imprezy czuwali uczniowie: Daniel Mróz, Gabriela Jagusztyn, Justyna Kulpa, Barbara Grzywna, Katarzyna Orzechowska z klasy IV TŻ a także Michalina Jedynak, Dawid Granda, Emilia Nawolska, Radosław Nawolski, Aleksander Pacholarz, Michał Machaj z klasy I TŻ. Na zakończenie konferencji wszyscy jej uczestnicy otrzymali aromatyczny prezent (pomarańczę oblaną czekoladą z gałązką świerka stylizowaną na świąteczną bombkę) przygotowany własnoręcznie przez uczennice klasy 3 LO - Karolinę Kołodziej, Justynę Ficek i Kingę Sekretę. Przedsięwzięcie, w którym odpowiedzialna role spełniało Stowarzyszenie Przyjaciół Zespołu Szkół Rolniczych, zakończyło się spektakularnym sukcesem na miarę europejską.
      Zarząd Stowarzyszenia LGD "Dorzecze Mleczki" gratuluje sukcesu oraz życzy dalszych równie udanych prezentacji lokalnego dorobku kulinarnego.


Galeria Foto ...



Data 19.12.2012

ARCHIWUM
Strona1  Strona2


© by www.dorzeczemleczki.pl All rights reserved.